Wednesday, August 13, 2008


The directors of the National Malus (crab-apple) Collection invited Heatherwick Studio to develop the design of the structure called the Sitooterie for their site in Essex.

The structure is a cube punctured by over 5000 long thin windows that project from all its surfaces and lift it off the ground. The cube, which measures 2.4 x 2.4 metres, is precision-machined from 15mm anodised aluminium and the windows are 18mm square-section aluminium tubes glazed with transparent orange acrylic.

As the long thin windows all point at the exact centre of the cube, it only takes a single light source, located at this central point, to send light through every tube, causing the windows to glow orange. A small number of them also project into the cube to form seating.

No comments: